Virheviesti

  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters funktiossa drupal_get_feeds() (rivi 394 tiedostossa /home/sg2645/public_html/includes/common.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls funktiossa _menu_load_objects() (rivi 571 tiedostossa /home/sg2645/public_html/includes/menu.inc).

Porin Poikakuoro

Porin alueella poikakuorotoiminnalla on pitkät perinteet. Jo 1500-luvulla Porin alueen pojat lauloivat triviaalikuoron kuoroissa moniäänisiä Piae Cantiones -lauluja. Mieskuoro Porin Mies-Laulu perusti poikakuoron Poriin vuonna 1969. Kuoron ensimmäisenä johtajana toimi yksitoista vuotta dir. mus. Jukka Sampolahti. Kuoro on perustamisestaan saakka toiminut aktiivisesti ja saavuttanut konserteillaan tärkeän aseman Porin kulttuurielämässä. Kuorossa laulaa 7–29-vuotiaita poikia ja nuoria miehiä Porista ja ympäristökunnista. Porin Poikakuoro on itsenäinen kuoro ja sen toimintaa tukee Porin Poikakuoron Tukiyhdistys.

 

Monipuolinen ohjelmisto

Kuoron ohjelmistossa on kirkkomusiikkia eri aikakausilta, joululauluja sekä muuta kuoromusiikkia.  Bachin Jouluoratorion kantaatit I–III Porin Poikakuoro esitti  yhdessä Pirkanpoikien kanssa vuonna 2007 vuonna,  2013 kantaatit I-II omin voimin sekä vuonna 2014 Jouluoratorio laulettiin Pirkanpoikien ja CCI-kuoron kanssa, kuten Mozartin Requiem vuonna 2009. Kuoron ohjelmassa on ollut myös Vivaldin Gloria in d; Mozartin Missa brebis in d  sekä Buxtehuden ja Hammerschmidtin joulukantaatit. Viva La Vida- ja Porin Poikakuoro On Stage-konserttien ohjelmistossa on  pop- ja rock-evegreenejä, oopperaa ja muuta kuoromusiikkia.

 

Konsertteja

Vuodesta 1974 alkaen Porin Poikakuoro on toivottanut kuulijoilleen Rauhallista Joulua! riemullisilla joululauluilla eri puolilta Eurooppaa yhdessä solistien ja soitinyhtyeen kanssa. Kuoron solisteina laulavat mm. mezzosopraano Milla Virta, tenori Ville Salonen, baritoni Johannes Pessi, tenori Markus Salovaara ja sopraano Aleksi Laine. Kuoron säestäjänä toimii urkutaiteilija Juhani Romppanen, Keski-Porin kirkon urkuri ja Porin Kansainvälisen urkufestivaalin taiteellinen johtaja. Viole  d’amour Ensemblessä viulisteina soittavat Niina Lindholm, Noora Lindholm, Essi Kerola ja Heini Kontinen sekä sellisteinä Veera Hännikkälä ja Inka Pitkälä.

Kuorolla on ollut kirkko- ja joulukonsertteja kotikaupungin lisäksi naapurikunnissa Noormarkussa, Kullaalla, Merikarvialla, Laviassa, Siikaisissa, Luvialla, Pomarkussa, Ulvilassa, Nakkilassa, Raumalla… Kuoro esiintyy vuosittain myös Porin seurakuntien ja kaupungin tilaisuuksissa. Jouluoratorio- ja Requiem-konsertit on esitetty Tampereella, Turussa ja Porissa

 

Kymmeniä ystävyyskuoroja

Kuorolla on kymmeniä ystävyyskuoroja eri puolilla maailmaa. Porissa on vieraillut kuoroja mm. Ruotsista, Norjasta, Virosta, Saksasta, Ranskasta, Englannista, Japanista, Taiwanilta, Uudesta-Seelannista, Gruusiasta, Romaniasta, Slovakiasta, Monacosta ja Hollannista. Kuorovierailujen yhteydessä järjestetyissä konserteissa poikakuorolaiset ovat esittäneet yhdessä vieraskuorojen kanssa musiikkia eri puolilta maailmaa monilla eri kielillä.

Porin Poikakuoro on tehnyt  yli 20 konserttimatkaa eri puolille Eurooppaa: Saksaan, Espanjaan, Kreikkaan, Ranskaan, Italiaan, Itävaltaan, Monacoon, Ruotsiin, Norjaan ja Viroon.  Syksyllä 2008 Porin Poikakuoro osallistui Italiassa pidettyyn Cantus Angeli -kuorofestivaalille, konsertoi Roomassa sekä lauloi Pietarin kirkon messussa Vatikaanissa. Paavin myöntämät San Pietro -mitalit olivat merkittävä tunnustus. Kuoro toteutti tammikuussa 2011 konserttimatkan Ranskaan, jossa se lauloi mm. Pariin  Notre Damessa sekä lokakuussa 2014 Itävaltaan. Elokuussa 2015 kuoro matkasi Ahvenanmaalle, jossa se konsertoi Finströmin Pyhän Mikaelin kirkossa sekä avusti ja konsertoi Jomalan Pyhän Olavin kirkossa. Vuoden 2016 konserttimatka suuntautuu lokakuussa Etelä-Tiroliin, Pohjois-Italiaan.

 

Yhteistyötä muiden kuorojen kanssa

Porin Poikakuoro kuuluu SULASOL Nuorten Kuoroliittoon. Yhteistyö kuoroliiton ja muiden suomalaisten kuorojen kanssa on tuonut kuoron toimintaan uusia suuntaviivoja. Kuoro on osallistunut aktiivisesti Nuorten Kuoroliiton järjestämille poikakuoroleireille sekä poikakuoropäiville, joita on järjestetty eri puolella Suomea. Samoin kuoro on ollut mukana lähes jokaisessa Nuorten Kuoroliiton organisoimassa Kansainvälisessä Sympaatti-festivaalissa.

 

Harjoituksia, konsertteja, matkoja ja uusia ystäviä

Kuorovuoden ohjelmassa on erilaisia kuoro- ja lauluharjoituksia, esiintymisiä, konsertteja, leirejä ja matkoja.

Toistakymmentä kuorolaista opiskelee Palmgren-konservatoriossa yksinlaulua Petri Antikaisen ja Marja Haapaniemen johdolla. Monet poikakuorolaiset ovat tai ovat opiskelleet Porin musiikkiluokilla. Moni opiskelee myös soolosoitinta mm. Palmgrenissa.

Konsertit, matkat ja kuorovierailut ovat antaneet Porissa jo yli 40 vuoden ajan eri-ikäisille pojille ja nuorille miehille mahdollisuuden kehittyä laulajana ja esiintyjänä. Elinikäinen rakkaus musiikkiin ja kuorovuosina saadut ystävyyssuhteet jatkavat kuorossa tehtyä työtä. Kuoroharrastuksen myötä ovet avautuvat niin musiikin kuin eri kulttuurienkin maailmaan.

 

Kuoronjohtaja Vuokko Järvenpää

Kuoronjohtaja Vuokko Järvenpää on johtanut Porin Poikakuoroa vuodesta 1982.  Hän on toiminut musiikkiluokanopettajana yli 20 vuotta Cygnaeuksen musiikkiluokilla, jossa johtaa mm. musiikkiluokkien suurkuoroa Synkooppia.

Vuokko Järvenpää on opiskellut kuoronjohtoa Klemetti-opistossa Matti Hyökin, Ilmo Riihimäen ja Heikki Liimolan johdolla suorittaen kuoronjohtajatutkinnot vuosina 1982 ja 1995. Äänenmuodostusta ja kuoronjohtoa Järvenpää on opiskellut myös David Hillin, Klaus Knubbenin ja Ognian Vassilevin johdolla. Vuokko Järvenpää on opiskellut kuoronjohdon lisäksi viulun- ja pianonsoittoa, nokkahuiluja ja klassista kitaraa sekä rumpuja ja bassoa.

Kuorotyötä Porin Poikakuoron ja musiikkiluokkien kuorojen kanssa täydentää laulaminen Porin Filharmonisessa kuorossa.